MaritaElisabethHenriksson Hiirenä norsujen kisoissa. Murnutusta kaikesta mitä askarruttaa yhteiskunnassa, ajassamme...

Roundup tärvää terveyttämme

   Roundup tärvää terveyttämme

USA:n ympäristövirasto EPA raportoi, ettei glyfosaatti (G) voisi aiheuttaa syöpää. WHO:n Kansainvälisen syöpätutkimuslaitoksen päätelmät olivat päinvastaiset. Roundupin syöpäriskien arvioinneista vastaava EPA:n viranomainen rehenteli 2015 Monsanton johdolle ansaitsevansa mitalin, jos kaataa toisten laitosten tutkimukset Roundupista. Keskustelu tallentui ja julkistui oikeudenkäynnissä. Monsanto oli manipuloinut tieteellisiä tutkimuksia. 

Avoin kysymys on pitkäaikaisen matalan altistuksen terveysvaikutukset ja paljonko yhteisvaikutus muiden ympräristömyrkkyjen kanssa lisää haittoja. 

"Tiukkuudestaan tunnetun" EPA:n toimista koitui 2015 Silvertonissa jätevesivuoto sisältäen liki 410 000 kg raskasmetalleja, - arsenikkia, kadmiumia, lyijyä ja elohopeaa johtaen pohjavesiolosuhteiden muutoksiin, joista New Mexico ja Navajo Nation haastoivan EPA:n oikeuteen. 

Ei pienten ihmisten järjestöillä ole rahaa käydä maailman suurimman torjunta-aine ja siemenyhtiön kimppuun, ilman vahavaa näyttöä ei oikeudenkäyntejä tulisi.  Mm Argentiinassa farmarit syyttävät Monsantoa tahallisesta myrkyttämisestä Roundupilla, muilla kasvinsuojelu- ja hyönteismyrkyillä, jotka syytteiden mukaan aiheuttivat viljelijöiden lapsille vakavia synnynnäisiä vikoja. Oikeudenkäyntejä Monsantoa vastaan on käynnistetty useissa maissa. Kaikkiaan G:n haittoja on todettu suuresti aliarvioidun. 

 

Mitä glyfosaatti on? 

Roundup kehitettiin Vietnamin sodan tuhoisimmasta aseesta, kahden sitä ennen erillisinä käytetyn kasvimyrkyn yhdistelmästä, Agent Orangesta, jonka jäljiltä yhä syntyy pahoin epämuodostuneita, kehitysvammaisia "hirviölapsia", joiden isovanhemmat olivat 60- 70-luvuilla USA:N myrkyttämillä seuduilla. Roundupin varianteissa glyfosaatti on usein sekoitettu vielä sitä itseään vaarallisempiin  tuhovoimaa lisääviin myrkkyihin, kuten esim dikvaattiin (diquat dibromidi) joka on luokiteltu erittäin myrkylliseksi.  

Monsanton mukaan G muuttuu elimistössä "harmittomaksi" aineeksi nimeltään AMPA, mutta ihmissoluille AMPA on G:ia vaarallisempi, ja  säilyy kauemmin maaperässä, kasveissa, ruuassa, vedessä - ja lisää ympäristömyrkkyjen toksisuutta. 

 

G hajoaa valmistajan mukaan parissa vuodessa. Ruotsissa jäämiä löydettiin maaperästä vielä yli kymmenen vuoden kuluttua. Riippumattomien tutkijoiden mukaan G hajoaa maaperässä yhtä vaikuttaviksi uusiski yhtisteiksi. Jäämät kulkeutuvat vedessä pitkiä matkoja. G hajoamistuotteineen siirtyy myös kasvaviin kasveihin säilyen vuosia. G tuhoaa kasveille tärkeitä eliöitä(esim madot) ja -mikro-organismeja,   siis tappaa  maaperän edellytyksiä toimia kasveille kasvualustana. 

G leviää laajalti koko kehoon, muuttaa luun kasvua, kertyy elimistöön. Se vaikuttaa moniin maksan entsyymeihin, joita elimistö käyttää veren muodostumiseen sekä muuttaakseen ympäristön kemikaaleja harmittomiksi.

G-jäämät heikentävät immuniteettia ja ravinnon imeytymistä, haitallisten ympäristökemikaalien imeytyminen kehoon kasvaa, johtaen kroonisiin tulehdussairauksiin.

G-tuotteiden ns "ei-aktiiviset lisäaineet" muuttavat hormonituotantoa, solujen toimintaa ja sikiönkehitystä. Seuraa hengitystiesairauksia, munuaisvaurioita, hedelmättömyyttä, sikiövaurioita. 

 

Geenimuuntelun myötä G:n käyttö nousi USA:ssa yli 1900%:ll. Varoarvot muutettiin, myrkkyä saa olla tuhatkertaisesti entiseen nähden. Vaikka jopa 1000 ketaa maanviljelyssä käytettäviä määriä matalammat pitoisuudet tuovat nopeaa solukuolemaa, viljelijöitä neuvottiiin käyttämään yhä vahvempia myrkkyjä.

 

Mitä tehdä?  Siirrytään enempi luomuun. Suodaan pelloille sapattivuosia, saa maa elpyä. Linnut ja tuholaisia syövät hyönteiset, siinä määrin ja siinä vauhdissa kuin enää myrkkyjen jäljitä pystyvät lisääntymään, hoitaisivat hyönteismyrkkyjen tehtävän. Karkulaiskasveille kitkentätalkoot urheiluseurojen ja meidän kaikkien kokokesäiseksi puuhamaaksi, vaikka kilpaillen?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän MaritaElisabethHenriksson kuva
Marita Elisabeth Henriksson

EU ja THL luottanevat myrkyntuottajan tutkimuksiin? On meillä monia lääkkeitäkin hyväksytty käyttöön, lääketehtaiden omiin tutkimuksiin luottaen, ja jonkin ajan kuluttua on ne vedetty markkinoilta yllättävien, vakavien/hengenvaarallisten haittavaikutusten vuoksi. Toisekseen, asia ei ole Euroopassa vielä niin paljoa ollut esillä, koska emme ole vielä niin syvällä siinä suossa missä USA on kasvimyrkkyjen haittojen suhteen. Toivon ettemme päädykään siihen. Todennäköisesti lupia myönnettäessä ei ole ajateltu, että meidän ilmastossamme myrkyn hajoaminen onkin hitaampaa, ja joten meidän olosuhteissamme kertyminen voi olla monin verroin suurempaa. Oma lisäongelmansa on näiden myrkkyjen huolimaton käyttö: esim ruiskutetaan tuulella, jolloin se menee naapureidenkin peltoihin/puutarhoihin, ja lisäksi jotkut ohjeiden vastaisesti käyttävät glyfosaattia viljan tuleennuttamiseen.

Toimituksen poiminnat